Saturday, October 28, 2017

تاجیکستان: ایران باید از تبلیغ شیعی‌گری دست بردارد



روز بیست و یکم ماه اکتبر، مرکز اسلام‌شناسی، سازمان وابسته به دولت تاجیکستان، در گزارشی به دلایل سردی روابط بین دولت‌های ایران و تاجیکستان پرداخت.
به گزارش «محبت نیوز» سردی روابط ایران و تاجیکستان با بالا گرفتن پرونده بابک زنجانی و گرم شدن روابط تاجیکستان با کشورهای عربی اوج گرفت و حال منجر به پایان یافتن برنامه‌های مبادله دانشجو بین دو کشور، تمدید نشدن اقامت بسیاری از شهروندان ایرانی در تاجیکستان و تعطیلی فعالیت‌های تاجران ایرانی شده است.
به نقل از رادیو زمانه، بسته شدن مراکز فروش کالاهای تولید ایران و بسته شدن رستوران ایرانی در مرکز شهر دوشنبه و کاهش چشمگیر تعداد ایرانیان مقیم تاجیکستان از مشاهده‌های چهار هفته آخر برخی از ساکنان شهر دوشنبه است که در صحبت‌های مختلف با زمانه با ابراز نگرانی مطرح کردند.
مریم، هنرمند جوان ایرانی که حدود سه سال در تاجیکستان فعالیت‌هایی در عرصه آموزش خط فارسی و عکاسی انجام می‌داد، به زمانه گفت که دولت تاجیکستان اقامت او را بدون ذکر دلیل تمدید نکرد و یک هفته فرصت برای ترک کشور داشت. مریم که نخواست اسم کامل خود را ذکر کند و امید دارد که دوباره فرصت‌های قبلی خود را در تاجیکستان بازیابد، گفت او تنها نیست و بسیاری از دوستان و آشنایان ایرانی که در شهر دوشنبه کنار او به کارهای فرهنگی مشغول بودند، با چنین برخورد «غیراخلاقی» رو به رو شده‌اند.
یکی از ساکنان تاجیک شهر دوشنبه در تایید حرف‌های مریم با زمانه صحبت کرد و از این یاد کرد که نه تنها اقامت دوستان ایرانی تمدید نمی‌شود بلکه متخصصانی که در تاجیکستان مراکز پزشکی موفقی داشتند مجبور به ترک تاجیکستان شدند.


ترویج شیعه‌گرایی در تاجیکستان
مقاله «شیعه‌گرایی»که در سایت مرکز اسلام‌شناسی تاجیکستان منتشر شده است، موضع دولت تاجیکستان را بازتاب می‌دهد. این مقاله در دو قسمت پشت سر هم در سایت این سازمان منتشر شده است و جمهوری اسلامی ایران را به ترویج شیعه‌گرایی بین جوانان تاجیک متهم می‌کند. بر اساس قانون اساسی کشور تاجیکستان تشویق و ترویج هر گونه دین و مذهب ممنوع است.
نورالحق‌وف قمر، نامزد علوم فلسفی و نویسنده این مقاله، می‌نویسد که انقلاب اسلامی ایران «نقش کلان» در سیاسی کردن دین اسلام داشته است و اساس ایدیولوژی آن تعلیم فرقه شیعه و گسترش آن در کشورهای اسلامی است. نورالحق‌وف قمر، می‌نویسد، جمهوری اسلامی ایران با تعلیم و تشویق شیعه‌گرایی، دین اسلام را سیاسی‌تر از قبل کرده است و آن چه از نظر دولت تاجیکستان نگران‌کننده است، صدور این تفکر با خرج هزینه‌های هنگفت به دیگر کشورهای اسلامی است.
تهدید به درخواست خسارات
نویسنده این مقاله تعدادی از دخالت‌های مقامات جمهوری اسلامی ایران را در سیاست‌های داخلی تاجیکستان نام می‌برد که از نظر او دلایل اصلی بسته شدن درهای ارتباط به روی ایران است:
حمایت از حزب نهضت اسلامی تاجیکستان و نفوذ بی واسطه به کارهای داخلی کشور از طریق این حزب و دست داشتن در جنگ‌های داخلی و عمومی کردن خمینی‌ پرستی.
اعتراض آیت الله گلپایگانی به منع حجاب در سازمان‌های دولتی در تاجیکستان و گناه‌کار خواندن دولت این کشور به اتهام «اسلام‌ستیزی».
اعتراض علی لاریجانی به قانون «خانواده» در تاجیکستان در یکی از سفرهای رسمی خود به تاجیکستان.
ترویج شیعه‌گرایی در تاجیکستان با محمل زبان فارسی.
ستیز با فرهنگ پیش اسلامی و «ادبیات اسلامی» خواندن ادبیات مشترک کلاسیک فارسی و حتی مخالفت با نصب پیکره کسی چون فردوسی.
تلاش بر جذب کشورهای نوپای آسیای میانه بر محور مذهب و تبدیل «اسلام سیاسی ایرانی» به قدرت اصلی در منطقه.
اما پیام مقاله این است که جمهوری اسلامی ایران اگر دست از ادامه تبلیغ ایدیولوژی شیعه‌اساس خود در مرزهای تاجیکستان برندارد و حمایت از حزب ممنوعه نهضت اسلامی تاجیکستان را متوقف نکند، دولت تاجیکستان نیز ممکن است به مراجع بین‌المللی شکایت کند و با اثبات دست داشتن دولت ایران در کشتار دویست چهره تاجیک و هم اوج دادن جنگ‌های داخلی تاجیکستان از دولت ایران درخواست غرامت کند. از نظر دولت تاجیکستان در طول بیش از دو دهه فعالیت‌های جمهوری ایران به کشور تاجیکستان خسارات زیادی وارد شده است. اما هیچ جایی از این مقاله از دستاوردها و کمک‌های دولت ایران یاد نمی‌شود.

No comments:

Post a Comment